Płynny chlorofil – właściwości

Pewnie większość ludzi, że chlorofil odpowiada za zieloną barwę roślin. Nie będzie także tajemniczą to, że ma on doskonały wpływ na nasze zdrowie. Wiele osób pewnie przypuszcza, że wystarczy spożywać dużo zielonych warzyw. Jednak w praktyce nie do końca tak to wygląda, trudno bowiem dostać rzeczywiście dobre wartościowo warzywa podobne do tych hodowanych na czystych glebach.

Dlatego naukowcy zdecydowali się na podjęcie działań, dzięki którym chlorofil został wyizolowany z zielonych tkanek roślin i zaproponowany nam w formie płynnej, która ma być lepiej przyswajalna.

Chlorofile to grupa związków chemicznych, która występuje u roślin, alg i niektórych bakterii między innymi fotosyntezujących. Wyróżnia się chlorofil a i b, które są najbardziej rozpowszechnione w organizmach a także chlorofil c i d, który będzie tylko w glonach. Wszystkie te składniki odpowiadają za proces fotosyntezy, a wiec sprawiają, że roślina może się odżywiać i mieć prawidłowy rozwój. Zielona barwa chlorofilu będzie wynikać z tego, że pochłania on dużą część czerwonego oraz niebieskiego światła a odbija światło zielone i taki kolor widać. W budowie najważniejsza jest cząstka magnezu, która znajduje się centralnie wśród innych pierwiastków. Jest bardzo podobny w budowie do hemoglobiny, dlatego bardzo często określa się go jako zieloną krew roślin.

Algi na odchudzanie

Obecnie naukowcy coraz częściej badają algi morskie i skupiają się między innymi na tym składniki, który może być gwarancją skutecznego odchudzania. Nad tym trwają badania, jednak wiadomo, że obecnie ważnym elementem będzie chlorofil, który w algach również się znajduje. Jeśli spożywamy chlorofil będziemy skutecznie chronić nasz organizm przed działaniem wolnych rodników, które niszczą nasz organizm na poziomie komórkowym. Dodatkowo wnętrze ciała jest dobrze dotlenione ze względu na powinowactwo chlorofilu z tlenem.

Oczyszczanie organizmu z toksyn

Dużą zaletą będzie również to, że spożywanie chlorofilu to również szansa na skuteczne oczyszczenie krwi i płynów ustrojowych. Niestety w naszym organizmie pojawia się wiele toksycznych związków, które nie są dla nas bezpieczne. Dlatego właśnie warto szukać rozwiązań do regulowania układu pokarmowego i jego pracy. I tutaj świetną możliwością staje się chlorofil, którego spożywanie staje się właśnie szansą na skuteczną walkę z toksycznymi składnikami w naszym organizmie.

Walka z chorobami

Według badaczy ten cenny zielony barwnik może radzić sobie bardzo dobrze także z nowotworami, hamuje rozwój guzów i chroni przed niepożądanymi zmianami w DNA. Może skutecznie unieszkodliwiać wiele substancji kancerogennych oraz mutagennych. Stosuje się go w leczeniu chorób krwi anemii i hemofilii. Będzie zwiększać poziom czerwonych krwinek, jest to źródło żelaza, wspomaga jego wchłanianie, reguluje krzepliwość krwi i wzmacnia ściany naczyń krwionośnych.

Chlorofil będzie także wsparciem dla osób walczących z cukrzycą, reguluje bowiem poziom cukru we krwi. Będzie łagodził stany zapalne, stymuluje laktację, jest bardzo dobry na regulowanie cyklu miesiączkowego. Odpowiada za równowagę hormonalną organizmu, dlatego warto regularnie go dostarczać.

Story Page